Άπνοια στον ύπνο- υπνική άπνοια

Ορισμός

Το σύνδρομο άπνοιας  στον ύπνο (sleep apnea syndrome) ή υπνική άπνοια ή απλώς άπνοια ύπνου είναι μια δυνητικά σοβαρή διαταραχή του ύπνου στην οποία η αναπνοή σταματά και ξεκινάει επανειλημμένα. Αν ροχαλίζετε δυνατά και αισθάνεστε κουρασμένοι ακόμα και μετά από έναν πλήρη ύπνο, μπορεί να έχετε υπνική άπνοια ή σύνδρομο άπνοιας ύπνου

caremedic_Sleep apnea syndrome_1

Οι κύριοι τύποι άπνοιας του ύπνου είναι:

  • Αποφρακτικού τύπου, η πιο κοινή μορφή που συμβαίνει όταν χαλαρώνουν οι μύες του τραχήλου (λαιμού)
  • Κεντρική τύπου, η οποία συμβαίνει όταν ο εγκέφαλός σας δεν στέλνει σωστά σήματα στους μύες που ελέγχουν την αναπνοή
  • Σύνδρομο σύνθετης άπνοιας ύπνου, το οποίο συμβαίνει όταν κάποιος έχει τόσο αποφρακτική όσο και κεντρική άπνοια ύπνου

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε άπνοια ύπνου, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Η θεραπεία μπορεί να διευκολύνει τα συμπτώματά σας και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών προβλημάτων και άλλων επιπλοκών.  Στα ιατρεία CarE MediC είναι δυνατή η καταγραφή του ύπνου σας με ειδική φορητή συσκευή στο σπίτι για διερεύνηση επί υποψίας άπνοιας ύπνου.

caremedic_Sleep apnea syndrome_2

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα και τα σημεία της αποφρακτικής και κεντρικής άπνοιας του ύπνου αλληλεπικαλύπτονται, μερικές φορές, δυσκολεύοντας τον προσδιορισμό του τύπου. Τα πιο συνηθισμένα περιλαμβάνουν:

  • Ισχυρό ροχαλητό
  • Επεισόδια στα οποία σταματάτε να αναπνέετε κατά τη διάρκεια του ύπνου (κάτι που συνήθως αναφέρεται από άλλο άτομο)
  • Προσπάθεια μεγαλύτερης ανάσας κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Αφύπνιση με ξηροστομία
  • Πρωινή κεφαλαλγία
  • Δυσκολία στην παραμονή του ύπνου (αϋπνία)
  • Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας (υπνηλία)
  • Δυσκολία στην συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Ευερεθιστότητα

Αιτίες

  • Αποφρακτική άπνοια ύπνου:

Συμβαίνει όταν οι μύες στο πίσω μέρος του λαιμού σας χαλαρώnουν. Αυτοί οι μύες υποστηρίζουν τη μαλακή υπερώα, το τριγωνικό κομμάτι του ιστού που κρέμεται από τον ουρανίσκο, τις αμυγδαλές, τα πλευρικά τοιχώματα του λαιμού και τη γλώσσα.

Όταν οι μύες χαλαρώσουν, ο αεραγωγός σας στενεύει ή κλείνει καθώς εισπνέετε. Δεν μπορείτε να πάρετε αρκετό αέρα, ο οποίος μπορεί να μειώσει το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα σας. Ο εγκέφαλός σας αισθάνεται την δυσκολία σας να αναπνεύσετε και για βραχύ χρονικό διάστημα σας ξυπνάει, ώστε να μπορείτε να ανοίξετε εκ νέου τον αεραγωγό σας. Αυτή η αφύπνιση είναι συνήθως τόσο σύντομη που δεν το θυμάστε.

Μπορεί να ροχαλίζετε, να πνίγεστε ή να ασθμαίνετε. Αυτό το μοτίβο μπορεί να επαναληφθεί 5 με 30 φορές ή περισσότερο κάθε ώρα, όλη τη νύχτα, μειώνοντας την ικανότητά σας να φτάσετε σε βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.

  • Κεντρική άπνοια ύπνου

Αυτή η λιγότερο κοινή μορφή άπνοιας ύπνου συμβαίνει όταν ο εγκέφαλός σας δεν μεταδίδει σήματα στους αναπνευστικούς μυς. Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνετε καμία προσπάθεια να αναπνεύσετε για μικρό χρονικό διάστημα. Μπορεί να ξυπνήσετε με δύσπνοια ή να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε ή να μείνετε άυπνοι.

 

Παράγοντες κινδύνου

Η άπνοια ύπνου μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ακόμα και παιδιά. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο.

  • Αποφρακτική άπνοια ύπνου

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αυτής της μορφής άπνοιας στον ύπνο περιλαμβάνουν:

  1. Υπερβολικό βάρος: Η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο της άπνοιας κατά τον ύπνο. Η εναπόθεση λίπους γύρω από τον ανώτερο αεραγωγό σας μπορεί να εμποδίσουν την αναπνοή.
  2. Περιφέρεια αυχένα: Τα άτομα με παχύτερη περιφέρεια τραχήλου (λαιμός) μπορεί να έχουν στενότερους αεραγωγούς.
  3. Στένωση αεραγωγού: Μπορεί να είναι κληρονομικό. Επίσης, οι αμυγδαλές ή τα αδενώματα στην περιοχή μπορούν επίσης να διευρύνουν και να εμποδίζουν τον αεραγωγό (ιδιαίτερα στα παιδιά).
  4. Άρρεν φύλο: Οι άνδρες είναι δύο έως τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν άπνοια ύπνου απ’       ό,τι οι γυναίκες. Ωστόσο, οι γυναίκες αυξάνουν τον κίνδυνο τους εάν είναι υπέρβαρες, καθώς και μετά την εμμηνόπαυση.
  5. Ηλικιωμένοι: Η άπνοια ύπνου συμβαίνει πολύ πιο συχνά σε ηλικιωμένους ενήλικες.
  6. Οικογενειακό ιστορικό: Τα μέλη της οικογένειας με οικογενειακό ιστορικό άπνοιας ύπνου μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο.
  7. Χρήση αλκοόλ, ηρεμιστικών φαρμάκων:. Αυτές οι ουσίες χαλαρώνουν τους μυς στο τράχηλο και μπορεί να επιδεινώσουν την αποφρακτική άπνοια ύπνου.
  8. Κάπνισμα: Οι καπνιστές είναι τρεις φορές πιο πιθανό να αποκτήσουν αποφρακτική άπνοια ύπνου από ό,τι μη καπνιστές. Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει την φλεγμονή και κατακράτησης υγρών στον ανώτερο αεραγωγό.
  9. Ρινική συμφόρηση: Εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη σας – είτε από ανατομικό πρόβλημα είτε από αλλεργίες – έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε αποφρακτική άπνοια ύπνου.

 

  • Κεντρική άπνοια ύπνου

Οι παράγοντες κινδύνου για αυτή τη μορφή άπνοιας στον ύπνο περιλαμβάνουν:

  1. Ηλικιωμένοι: Οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κεντρικής άπνοιας κατά τον ύπνο.
  2. Άρρεν φύλο: Η κεντρική άπνοια ύπνου είναι πιο συχνή στους άνδρες από ό, τι στις γυναίκες.
  3. Καρδιακές διαταραχές: Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνει τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας.
  4. Χρήση ναρκωτικών φαρμάκων: Τα οπιοειδή, ιδίως τα μακράς δράσης, όπως η μεθαδόνη, αυξάνουν τον κίνδυνο κεντρικής άπνοιας του ύπνου.
  5. Εγκεφαλικό: Το ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνει τον κίνδυνο κεντρικής άπνοιας του ύπνου ή της εκφυλιστικής κεντρικής άπνοιας κατά τον ύπνο.

Επιπλοκές

Η άπνοια ύπνου είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι επαναλαμβανόμενες αφυπνίσεις που σχετίζονται με την άπνοια του ύπνου καθιστούν αδύνατη την κανονική, ξεκούραση μέσω του ύπνου, καθιστώντας πιθανή τη σοβαρή νωθρότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, την κούραση και την ευερεθιστότητα.

  2. Έλλειψη συγκέντρωσης και υπνηλία κατά την εργασία, ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση ή ακόμα και όταν οδηγείτε. Τα άτομα με άπνοια ύπνου έχουν αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων με αυτοκίνητα και χώρους εργασίας.

  3. Τα παιδιά και οι έφηβοι με άπνοια ύπνου μπορεί να έχουν κακή απόδοση στο σχολείο ή να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς.

  4. Υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακά προβλήματα. Η ξαφνική πτώση επιπέδου του κορεσμού οξυγόνου στο αίμα που εμφανίζεται κατά την άπνοια στον ύπνο, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και σκληρία στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η αποφρακτική άπνοια ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος (υπέρταση).

  5. Η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και αρρυθμιών, όπως η κολπική μαρμαρυγή. Αν προυπάρχουν καρδιαγγειακές παθήσεις, τα πολλαπλά επεισόδια χαμηλού οξυγόνου στο αίμα (υποξία ή υποξαιμία) μπορεί να οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο από ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

  6. Διαβήτης τύπου 2 (T2DM). Η άπνοια του ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αντοχής στην ινσουλίνη και του διαβήτη τύπου 2.

  7. Μεταβολικό σύνδρομο. Αυτή η διαταραχή, η οποία περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση, μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης, υψηλό σάκχαρο στο αίμα και αυξημένη περιφέρεια μέσης, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

  8. Επιπλοκές με φάρμακα και χειρουργική επέμβαση. Η αποφρακτική άπνοια του ύπνου προκαλεί επίσης ανησυχία για ορισμένα φάρμακα και στη γενική αναισθησία. Τα άτομα με άπνοια ύπνου ενδέχεται να είναι πιο πιθανό να έχουν επιπλοκές μετά από σοβαρή χειρουργική επέμβαση επειδή είναι επιρρεπείς σε αναπνευστικά προβλήματα. Πριν από χειρουργική επέμβαση, ενημερώστε το ιατρό σας σχετικά με την άπνοια ύπνου και τον τρόπο θεραπείας του.

  9. Ήπαρ. Τα άτομα με άπνοια στον ύπνο είναι πιο πιθανό να έχουν μη φυσιολογικά αποτελέσματα στις εξετάσεις της ηπατικής λειτουργίας και είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν ενδείξεις ουλής (μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο).

  10. Μειωμένη ποιότητα ύπνου και στους συντρόφους. Το έντονο ροχαλητό μπορεί να στερήσει απ’ όποιον κοιμάται κοντά σας την καλή ανάπαυση. Δεν είναι ασυνήθιστο ένας σύντροφος σας να πρέπει να πάει σε άλλο δωμάτιο, ή ακόμα και σε άλλο όροφο του σπιτιού, για να κοιμάται.

Διάγνωση

Ο ιατρός σας μπορεί να κάνει μια αξιολόγηση με βάση τα συμπτώματά και τα σημεία σας, καθώς και με ένα ιστορικό ύπνου (συνηθώς από το άτομο που κοιμάται μαζί σας).

Είναι πιθανό να παραπεμφθείτε σε κέντρο μελέτης ύπνου. Εκεί, ο ειδικός ιατρός (συνήθως πνευμονολόγος) για τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την ανάγκη σας για περαιτέρω διερεύνηση. Μια αξιολόγηση συχνά περιλαμβάνει παρακολούθηση σε ειδικό κέντρο ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, τόσο της αναπνοής σας όσο και άλλων λειτουργιών του σώματος. Ο έλεγχος ύπνου στο σπίτι μπορεί επίσης να αποτελεί μια επιλογή. Οι δοκιμές για την ανίχνευση της άπνοιας στον ύπνο περιλαμβάνουν:

  1. Νυκτερινή πολυσωματογραφική μελέτη: Κατά τη διάρκεια αυτής, είστε συνδεδεμένοι με τον εξοπλισμό που παρακολουθεί την καρδιά, τον πνεύμονα, την εγκεφαλική σας δραστηριότητα, τα μοτίβα αναπνοής, τις κινήσεις των βραχιόνων και των ποδιών και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα καθώς κοιμάστε.

  2. Συσκευές ανίχνευσης άπνοιας ύπνου στο σπίτι: Ο ιατρός σας μπορεί να παράσχει απλουστευμένες εξετάσεις που θα χρησιμοποιηθούν στο σπίτι για τη διάγνωση της άπνοιας κατά τον ύπνο. Αυτές οι συσκευές συνήθως μετρούν τον καρδιακό σας ρυθμό, το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα, τη ροή αέρα και τα μοντέλα αναπνοής. Τα ιατρεία CarE MediC παρέχουν την υπηρεσία αυτή.

Εάν τα αποτελέσματα είναι μη φυσιολογικά, ο ιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να συνταγογραφήσει μια θεραπεία χωρίς περαιτέρω διερεύνηση. Ωστόσο, οι φορητές συσκευές παρακολούθησης δεν ανιχνεύουν όλες τις περιπτώσεις άπνοιας στον ύπνο, οπότε ο ιατρός σας μπορεί να συστήσει την πολυσωματογραφική μελέτη, ακόμη και αν τα αρχικά σας αποτελέσματα είναι φυσιολογικά.

Εάν έχετε αποφρακτική άπνοια ύπνου, ο ιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο για να αποκλείσετε την εμπλοκή της μύτης ή του λαιμού. Μια αξιολόγηση από έναν καρδιολόγο ή και έναν νευρολόγο μπορεί να είναι απαραίτητη για να αναζητήσετε αιτίες κεντρικής άπνοιας στον ύπνο.

Θεραπεία

Για τις πιο ήπιες περιπτώσεις άπνοιας στον ύπνο, ο ιατρός σας μπορεί να συστήνει μόνο αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως απώλεια βάρους ή διακοπή του καπνίσματος. Εάν έχετε ρινικές παθήσεις, ο ιατρός σας θα συστήσει θεραπεία τους. Εάν τα μέτρα αυτά δεν βελτιώνουν τα σημεία και τα συμπτώματά σας ή εάν η άπνοια σας είναι μέτρια έως σοβαρή, υπάρχουν διάφορες άλλες θεραπείες. Ορισμένες συσκευές μπορούν να σας βοηθήσουν να ανοίξετε έναν μπλοκαρισμένο αεραγωγό ενώ σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

  1. Συνεχής θετική πίεση αεραγωγού (CPAP): Εάν έχετε μέτρια έως σοβαρή άπνοια ύπνου, μπορεί να ωφεληθείτε από τη χρήση μηχανής που παρέχει πίεση αέρα μέσω μάσκας ενώ κοιμάστε. Με την CPAP η πίεση του αέρα είναι μεγαλύτερη από αυτή του περιβάλλοντος και είναι αρκετή για να κρατήσει ανοιχτά τα άνω τμήματα των αεραγωγών σας, αποτρέποντας την άπνοια και το ροχαλητό.

    Αν και η CPAP είναι η πιο συνηθισμένη και αξιόπιστη μέθοδος αντιμετώπισης της άπνοιας του ύπνου, κάποιοι άνθρωποι τη βρίσκουν δύσκολη ή άβολη. Μερικοί άνθρωποι παραιτούνται από το μηχάνημα CPAP, αλλά με την πρακτική και τη συνήθεια, οι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν να προσαρμόζουν την τάση των ιμάντων στη μάσκα για να επιτύχουν άνετη και ασφαλή εφαρμογή.

    Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε περισσότερους από έναν τύπους μάσκας για να βρείτε κάτι που είναι άνετο. Μην σταματήσετε τη χρήση της μηχανής CPAP αν έχετε προβλήματα. Επικοινωνήστε με το ιατρό σας για να δείτε ποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν για να αυξήσετε την άνεση σας.

    Επιπλέον, επικοινωνήστε με το ιατρό σας εάν εξακολουθείτε να έχετε ροχαλητό ή αρχίζετε να ροχαλίζετε ξανά, παρά τη θεραπεία. Εάν αλλάξει το βάρος σας, ίσως χρειαστεί να ρυθμίσετε την πίεση της συσκευής CPAP.

  2. Άλλες συσκευές πίεσης των αεραγωγών: Εάν χρησιμοποιείτε CPAP και εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για εσάς, ίσως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διαφορετικό τύπο συσκευής πίεσης αεραγωγού που ρυθμίζει αυτόματα την πίεση ενώ κοιμάστε (auto-CPAP). Επίσης υπάρχουν μονάδες που παρέχουν θετική πίεση αεραγωγού (BPAP). Αυτά παρέχουν μεγαλύτερη πίεση όταν εισπνέετε και λιγότερο όταν εκπνέετε.

  3. Στοματικές συσκευές: Μια άλλη επιλογή είναι η χρήση μιας στοματικής συσκευής που έχει σχεδιαστεί για να κρατάει το λαιμό σας ανοιχτό. Η CPAP είναι πιο αποτελεσματική από τις στοματικές συσκευές οι οποίες όμως μπορεί να είναι πιο εύχρηστες. Ορισμένες έχουν σχεδιαστεί για να ανοίξουν το λαιμό σας φέρνοντας το σαγόνι σας προς τα εμπρός, το οποίο μπορεί μερικές φορές να ανακουφίσει από το ροχαλητό και την ήπια αποφρακτική άπνοια ύπνου.

  4. Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως μια επιλογή μετά την αποτυχία άλλων θεραπειών. Γενικά, προτείνεται τουλάχιστον μια δοκιμή τριών μηνών για άλλες θεραπείες πριν από την εξέταση της χειρουργικής επέμβασης. Ωστόσο, για ένα μικρό αριθμό ατόμων με ορισμένα προβλήματα δομής της γνάθου, είναι μια καλή πρώτη επιλογή.

    Οι χειρουργικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Αφαίρεση ιστών. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ο ιατρός σας αφαιρεί τους ιστούς από το πίσω μέρος του στόματος και από το πάνω μέρος του λαιμού σας. Οι αμυγδαλές σας και οι αδενοειδείς συνήθως αφαιρούνται επίσης.
  • Συρρίκνωση ιστών. Μια άλλη επιλογή είναι να συρρικνωθεί ο ιστός στο πίσω μέρος του στόματος σας και το πίσω μέρος του λαιμού σας χρησιμοποιώντας ραδιοσυχνότητες. Αυτή η διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ήπια έως μέτρια άπνοια ύπνου.
  • Επανατοποθέτηση της γνάθου. Σε αυτή την επέμβαση, το σαγόνι σας μετακινείται προς τα εμπρός από τα υπόλοιπα οστά του προσώπου σας. Αυτό μεγεθύνει το χώρο πίσω από τη γλώσσα και την μαλακή υπερώα, καθιστώντας την απόφραξη λιγότερο πιθανή.
  • Εμφυτεύματα. Πλαστικές ράβδοι εμφυτεύονται χειρουργικά στον ουρανίσκο μετά από τοπική αναισθησία. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί πόσο καλά λειτουργούν τα εμφυτεύματα.
  • Νευρική διέγερση. Αυτό απαιτεί χειρουργική επέμβαση για να εισαχθεί ένας διεγερτής για το νεύρο που ελέγχει τη μετακίνηση της γλώσσας (υπογλώσσιο νεύρο). Η αυξημένη διέγερση βοηθά στη διατήρηση της γλώσσας σε θέση που διατηρεί τον αεραγωγό ανοιχτό.
  • Δημιουργία νέας διόδου αέρα (τραχειοστομία). Σε πολύ ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αυτή τη μορφή χειρουργικής επέμβασης εάν έχουν αποτύχει άλλες θεραπείες και εφόσον υπάρχει σοβαρή, απειλητική για τη ζωή άπνοια ύπνου.
  • Άλλοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του ροχαλητού και να συμβάλλουν στη θεραπεία της άπνοιας του ύπνου με εκκαθάριση ή διεύρυνση των διόδων του αέρα όπως η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των διευρυμένων αμυγδαλών ή αδενοειδών και η βαριατρική επέμβαση για απώλεια βάρους.

    5. Αλλαγή τρόπου ζωής: Σε μερικές περιπτώσεις, η αυτο-φροντίδα μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε αποφρακτική άπνοια ύπνου και πιθανώς την κεντρική άπνοια ύπνου. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές:
  • Χάστε το υπερβολικό βάρος. Ακόμα και μια μικρή απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της συστολής του λαιμού σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άπνοια ύπνου μπορεί να επιλυθεί αν επιστρέψετε σε ένα υγιές βάρος, αλλά μπορεί να επαναληφθεί εάν επανακτήσει το βάρος.
  • Ασκηση. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου, ακόμη και χωρίς απώλεια βάρους. Προσπαθήστε να συμμετέχετε για 30 λεπτά σε άσκηση μέτριας δραστηριότητας, όπως γρήγορο βάδισμα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ και ορισμένα φάρμακα, όπως τα ηρεμιστικά και τα υπνωτικά χάπια. Αυτά χαλαρώνουν τους μυς στο πίσω μέρος του λαιμού σας, παρεμβαίνοντας στην αναπνοή.
  • Να κοιμηθείτε στο πλάι ή μπρούμητα σας και όχι ανάσκελα. Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να προκαλέσει μυϊκή χαλάρωση στη γλώσσα σας και στη μαλακή υπερώα στο πίσω μέρος του λαιμού σας με αποτέλεσμα την απόφραξη του αεραγωγού. Υπάρχουν επίσης εμπορικές συσκευές που δονούν όταν στρέφετε την πλάτη σας στον ύπνο.
  • Μην καπνίζετε. Εάν είστε καπνιστής, αναζητήστε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να το κόψετε.

Πότε για να δείτε ιατρό

Το έντονο ροχαλητό μπορεί να υποδεικνύει ένα δυνητικά σοβαρό πρόβλημα, αλλά όχι σε όλους όσους έχουν άπνοια ύπνου. Συζητήστε με το ιατρό σας εάν έχετε σημεία ή συμπτώματα της άπνοιας στον ύπνο. Ρωτήστε για οποιοδήποτε πρόβλημα ύπνου που σας αφήνει κουρασμένο, με υπνηλία και ευερεθιστότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.