Μέτρηση βασικού μεταβολισμού

Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο όλων των βιοχημικών αλλαγών στους ζώντες οργανισμούς και κύτταρα. Ο κύριος σκοπός του μεταβολισμού είναι να μετατρέψει τα τρόφιμα στην ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία των κυτταρικών διεργασιών. Είναι επίσης η μετατροπή των τροφίμων σε δομικά στοιχεία πρωτεϊνών, λιπών, υδατανθράκων και την αποβολή προϊόντων αζώτου.
Ο ρυθμός με τον οποίο ο μεταβολισμός μετατρέπει τη διατροφή σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια αναφέρεται ως μεταβολικός ρυθμός. Η μικρότερη ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός για να επιβιώσει ονομάζεται βασικός μεταβολικός ρυθμός ή BMR. Στα ιατρεία CarE MediC πραγματοποιείται μέτρηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού και δίδονται ανάλογες οδηγίες και συστάσεις για περαιτέρω παρακολούθηση και αντιμετώπιση παθολογικών τιμών.

Ο μεταβολισμός στους ζώντες οργανισμούς χωρίζεται σε πρωτογενή και δευτερογενή:
– Πρωτογενής μεταβολισμός: περιλαμβάνει τους βασικούς χημικούς μετασχηματισμούς στους οποίους εξαρτάται άμεσα η ζωή και η ανάπτυξη του οργανισμού. Αυτά περιλαμβάνουν, τον μεταβολισμό σακχάρων, λιπών, αμινοξέων και νουκλεϊνικών οξέων.
– Δευτερογενής μεταβολισμός: περιλαμβάνει χημικές διεργασίες σε μεμονωμένες ομάδες οργανισμών που παράγουν και διασπούν συγκεκριμένες μη πρωτεϊνικές χημικές ουσίες. Μποροεί να είναι διάφορες αμίνες, ορμόνες, χρωστικές ουσίες και δομικά μόρια που αποτελούν τον σκελετό του σώματος.

Ο βασικός μεταβολισμός (BMR) είναι μια ένδειξη για το πόσα θερμίδες χρειάζεται ένας οργανισμός να καταναλώσει σε κατάσταση ηρεμίας για να διατηρήσει τις βασικές ζωτικές του λειτουργίες. Σε αυτή την κατάσταση, η ενέργεια χρησιμοποιείται μόνο για τη διατήρηση ζωτικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του νευρικού συστήματος, των σπλάχνων, του ήπατος, των πνευμόνων, των γεννητικών οργάνων, των μυών και του δέρματος. Γενικά, ο BMR προσδιορίζεται για τη μείωση του σωματικού βάρους. Για να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος, είναι απαραίτητο να εξισορροπηθεί η πρόσληψη ενέργειας από τη μια και η κατανάλωση τους από την άλλη.
Η ενέργεια που καίει το σώμα κατά τη διάρκεια της ημέρας ονομάζεται συνολική ημερήσια ενεργειακή δαπάνη (TDEE). Έχει τρία συστατικά: το βασικό μεταβολισμό, τη θερμική επίδραση της δραστηριότητας των τροφίμων και των ενεργειακών δαπανών. Αυτά τα συστατικά αποτελούν την ακριβή καθημερινή απαίτηση ενέργειας του σώματος. Παραδόξως, το σώμα καταναλώνει περισσότερες θερμίδες και ενέργεια σε ηρεμία, επειδή κάθε όργανο στο σώμα μας είναι μυς. Οι μύες χρειάζονται πολλή ενέργεια για τη λειτουργία τους.

Πόσες θερμίδες καταναλώνονται στην καθημερινότητα:
1. Βασικός μεταβολισμός: σε αυτή την κατάσταση καταναλώνεται το 60 – 75% όλων των θερμίδων κάθε μέρα
2. Δραστηριότητα θερμογένεσης (κίνηση και άσκηση): -σε αυτή την κατάσταση καταναλώνεται το 15-30% των θερμίδων
3. θερμικές επιδράσεις των τροφών (θερμίδες που καίγονται κατά την πέψη): αντιπροσωπεύουν το 10% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνονται κάθε μέρα