Skip to content

Δυναμική ηχωκαρδιογραφία ή αλλιώς Stress echo. καταγραφή καρδιακής λειτουργίας – CarE MediC. Η εύρυθμη καρδιακή και αγγειακή κατάσταση παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή μας.

 

Αρχικά ελέγχουμε με ηχώ την καρδιά . Στη συνέχεια περνάμε σε μέτρηση ειδικών μονάδων στο CarE MediC. Stress echo-Δυναμική ηχωκαρδιογραφία και ταυτόχρονη καταγραφή ειδικών μονάδων.

CarE MediC – Καρδιολόγος Δρ. Χρηστος Μανιώτης, Πόντου 20-22 Χίλτον.

Stress echo – Δυναμικη ηχωκαρδιογραφια

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Το stress echo, ονομάζεται επίσης δυναμική ηχωκαρδιογραφία ή δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία. Είναι μια εξέταση με την οποία εκτιμάται η λειτουργικότητα της καρδιάς, των βαλβίδων αλλά και των στεφανιαίων αγγείων.

 

ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με άσκηση (σε διάδρομο ή σε στατικό ποδήλατο), είτε φαρμακευτικά. Κατά τη διάρκεια της, ο ιατρός σας παρακολουθεί την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, ενώ λαμβάνει εικόνες στον υπέρηχο. Όταν ο καρδιακός ρυθμός φτάσει τα μέγιστα επίπεδα, συγκρίνονται οι υπερηχογραφικές εικόνες όλων των σταδίων. Έτσι μπορεί να προσδιοριστεί – εντοπιστεί εάν τα τοιχώματα της καρδιάς παίρνουν αρκετό αίμα και οξυγόνο σε καταστάσεις μεγάλων αναγκών ή αν υπάρχει μεταβλητότητα στη λειτουργία των βαλβίδων.

Στα ιατρεία CarE MediC πραγματοποιείται το stress echo σε ανακλινόμενο καθιστό ποδήλατο ή φαρμακευτικά.

stress echo

ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΑΝΩ

Ο καρδιολόγος σας μπορεί να συστήσει stress echo αν π.χ. έχετε στηθάγχη (πόνος στο στήθος που μπορεί να οφείλεται σε στεφανιαία νόσο) ή επικείμενη βαλβιδική νόσο η οποία μπορεί να χρειάζεται παρέμβαση. Επίσης καθορίζεται πόση άσκηση μπορείτε να ανεχτείτε με ασφάλεια αν βρίσκεστε σε στάδιο καρδιακής αποκατάστασης. Λαμβάνονται ακόμα πληροφορίες σχετικά με το πόσο καλά ανταποκρίνονται οι θεραπείες όπως η αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass), η αγγειοπλαστική και τα αντιστηθαγχικά ή αντιαρρυθμικά φάρμακα. Τέλος ελέγχεται και η “βιωσιμότητα” του μυοκαρδίου η οποία είναι μία ουσιώδης πληροφορία σχετικά με την πρόγνωση και ενδεχόμενη επαναιμάτωση-επαναγγείωση ασθενών με χρόνια στεφανιαία νόσο ή πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου.

ΤΥΠΟΙ STRESS ECHO

Με άσκηση σε διάδρομο
 

Όταν είναι εφικτές οι υπερηχογραφικές εικόνες στην ηρεμία, στο μέγιστο της κόπωσης και στην αποκατάσταση. Διατηρεί την κανονική ηλεκτρομηχανική απόκριση και μπορεί να προσφέρει σημαντικές προγνωστικές πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργική κατάσταση. Συνιστάται σε άτομα που μπορούν να ασκηθούν.

Με άσκηση σε καθιστό ποδήλατο

εφικτές οι υπερηχογραφικές εικόνες στην ηρεμία, σε όλα τα στάδια της κόπωσης, στο μέγιστο της κόπωσης και στην αποκατάσταση. Όπως και στον διάδρομο, διατηρεί την κανονική ηλεκτρομηχανική απόκριση και μπορεί να προσφέρει σημαντικές προγνωστικές πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργική κατάσταση. Συνιστάται σε άτομα που μπορούν να ασκηθούν και έχει πλεονεκτήματα στη διερεύνηση διαστολικής δυσλειτουργίας και βαλβιδοπαθειών, ενώ είναι εφικτή και η εκτίμηση της στεφανιαίας εφεδρείας ροής όπως και στο φαρμακευτικό stress echo.

Φαρμακευτικά (DSE)

εφικτές οι υπερηχογραφικές εικόνες στην ηρεμία, σε όλα τα στάδια της κόπωσης, στο μέγιστο της κόπωσης και στην αποκατάσταση. Συνιστάται σε άτομα που δεν δύναται να ασκηθούν και είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος για διερεύνηση μυοκαρδιακής βιωσιμότητας.

ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ


Σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες της American Society of Echocardiography – Ιανουαρίου 2020 – για τους διαφόρους τύπου stress echo ισχύει:


• Το stress echo με άσκηση είναι πιο φυσιολογικό από ό,τι φαρμακευτικά  και περιλαμβάνει το προγνωστικό σημαντικό εύρημα της ικανότητας άσκησης του ασθενούς. Έτσι, εάν ένας ασθενής μπορεί να ασκηθεί, αυτή είναι η προτιμώμενη μέθοδος. (Κατηγορία σύστασης Ι, επίπεδο αποδείξεων Α)

• Το stress echo με στατικό ποδήλατο (όρθια ή ύπτια) είναι τεχνικά πιο εφικτό για την αξιολόγηση τόσο της στεφανιαίας εφεδρείας ροής όσο και για τη διάγνωση.

• Το DSE είναι η προτιμώμενη εναλλακτική δοκιμασία για την αξιολόγηση της ισχαιμίας του μυοκαρδίου όταν ο ασθενής δεν μπορεί να ασκηθεί.

• Τα διαγνωστικά τελικά σημεία περιλαμβάνουν την επίτευξη τουλάχιστον 80% από την προβλεπόμενη (από την ηλικία και το φύλο) μέγιστη καρδιακή συχνότητα.