ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Το ασβέστιο είναι ένας από τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες για τη ζωή. Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν περίπου 1000-1200 gr ασβεστίου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στον σκελετό, αλλά περίπου το 1% βρίσκεται στο αίμα και στους ιστούς. Στα ιατρεία CarE MediC γίνεται έλεγχος του μεταβολισμού του ασβεστίου και των ορμονών που συμμετέχουν σε αυτόν και στη συνέχεια αντιμετωπίζονται οι τυχόν διαταραχές που τον επηρεάζουν.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Το προσλαμβάνουμε από ορισμένα τρόφιμα, αλλά διατίθεται και ως συμπλήρωμα διατροφής, ενώ υπάρχει και σε ορισμένα φάρμακα (όπως τα αντιόξινα). Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, αλλά και κάποια λαχανικά όπως η σόγια, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα, το chia, το tofu, οι ηλιόσποροι, καθώς και οι σαρδέλες και ο σολωμός.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ
Το 99% του ασβεστίου στο σώμα αποθηκεύεται στα οστά και τα δόντια. Τα οστά συνεχώς αναδιαμορφώνονται και το ασβέστιο απορροφάται και εναποτίθεται στο νέο οστό. Το ασβέστιο επίσης απαιτείται για την αγγειακή συστολή και διαστολή, τη μυϊκή λειτουργία, μετάδοση των νευρικών σημάτων και άλλες λειτουργίες του οργανισμού.
Ο μεταβολισμός του ασβεστίου, ιδιαίτερα τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα και στους ιστούς, ρυθμίζονται κυρίως από τρεις ορμόνες:
- Την παραθορμόνη (PTH) που παράγεται από τους παραθυρεοειδείς αδένες
- Την καλσιτονίνη (CT) που παράγεται από τα C κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα
- Τη διυδροξυχοληκαλσιφερόλη (καλσιφερόλη) που σχηματίζεται από τη βιταμίνη D στο ήπαρ και τους νεφρούς και αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο.