Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση. Είναι μία σκελετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική αντοχή, η οποία προδιαθέτει τα προσβεβλημένα άτομα σε κατάγματα. Η διάγνωση της οστεοπόρωσης μπορεί να γίνει με βάση είτε τα «αυτόματα» κατάγματα, δηλαδή κατάγματα χωρίς να έχει προηγηθεί σημαντικός τραυματισμός, είτε με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας που μετράται με τη μέθοδο DXA (dual X-ray absorptiometry) . Οι περισσότεροι ασθενείς με οστεοπόρωση είναι ασυμπτωματικοί, γεγονός που καθιστά την επιδημιολογική έρευνα ιδιαίτερα δύσκολη.

caremedic-osteoporosi-image

Η οστεοπόρωση είναι πολύ συχνή στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Έχει βρεθεί ότι μία στις δύο μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα πάθει ένα οστεοπορωτικό κάταγμα κατά τη διάρκεια της ζωής της. Όσες παθαίνουν ένα κάταγμα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μεταγενέστερων καταγμάτων. Τα κατάγματα προκαλούν πόνο, μειωμένη κινητικότητα και φόβο για μελλοντικές πτώσεις και συνεπώς σχετίζονται με χειρότερη ποιότητα ζωής και αυξημένη θνησιμότητα. Ωστόσο, πολλές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υψηλότερο κίνδυνο δεν λαμβάνουν θεραπεία για την πρόληψη μείζονων οστεοπορωτικών καταγμάτων και τις συσχετιζόμενες με αυτά νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας (Bone Mineral Density – BMD) βοηθά στη διάγνωση της οστεοπόρωσης ή της οστεοπενίας (το στάδιο που προηγείται της οστεοπόρωσης). Ο στόχος της χρήσης φαρμακολογικών θεραπειών για τη θεραπεία της χαμηλής BMD είναι η αποτροπή των μείζονων οστεοπορωτικών καταγμάτων.
Η αντιοστεοπορωτικη αγωγή θα πρέπει να ξεκινά χωρίς καθυστέρηση σε ασθενείς με πρόσφατα κατάγματα για την πρόληψη περαιτέρω καταγμάτων και παράλληλα να δίνονται συμβουλές για επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D ή και λαμβάνεται συμπληρωματική αγωγή για αυτά. Επίσης να συζητώνται στρατηγικές πρόληψης πτώσεων, διακοπή του καπνίσματος, αποφυγή της υπερβολικής πρόσληψης αλκοόλ και ασκήσεις για την ενίσχυση της μυϊκής ισχύος καθώς και τη βελτίωση της ισορροπίας.
Η παρακολούθηση από τον ενδοκρινολόγο είναι απαραίτητη για την σωστή αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.