Τ : 211 220 4217

Παθησεις θυρεοειδους αδενα

ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ 

 

Που βρίσκεται 

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στον τράχηλο μπροστά από την τραχεία και ελέγχει τον μεταβολισμό.

 

Παθήσεις

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι αρκετά συχνές στον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις γυναίκες και μπορεί να αφορούν αφενός στη λειτουργία του θυρεοειδούς και αφετέρου στη μορφολογία του. Οι πιο συχνές αφορούν στη λειτουργία του θυρεοειδούς είναι ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός και συχνά οδηγούν σε συμπτώματα όπως η διαταραχή του σωματικού βάρους, εύκολη κόπωση, οιδήματα, διαταραχές στον ύπνο, δυσανεξία στο κρύο ή στη ζέστη, μεταβολές της διάθεσης, νευρικότητα, οιδήματα κ.α., τα οποία ωθούν τον ασθενή στο να απευθυνθεί στον ενδοκρινολόγο. Οι παθήσεις που αφορούν στη μορφολογία του αδένα (π.χ. βρογχοκήλη, όζοι θυρεοειδούς) μπορεί να είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού και ο ασθενής ή το περιβάλλον του να παρατηρήσει «φούσκωμα» στον τράχηλο, οπότε και να ζητήσει την ενδοκρινολογική συμβουλή.

Στα ιατρεία CarE MediC πραγματοποιείται διερεύνηση, διάγνωση, αντιμετώπιση, παρακολούθηση όλων των παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα.

Πηγή: yourdictionary.com
Πηγή: yourdictionary.com

ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

 

Η πιο συχνή ίσως πάθηση του θυρεοειδούς αδένα είναι ο υποθυρεοειδισμός, δηλαδή η υπολειτουργία του αδένα. Στον υποθυρεοειδισμό ο θυρεοειδής εκκρίνει λιγότερες ορμόνες από αυτές που χρειάζονται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συμπτώματα όπως κόπωση, αδυναμία, καταβολή δυνάμεων, βραδυκαρδία, δυσανεξία στο κρύο, αύξηση του σωματικού βάρους, δυσκοιλιότητα, απώλεια των τριχών των φρυδιών, ξηρότητα δέρματος και τριχωτού της κεφαλής, διαταραχές του κύκλου, οιδήματα περικογχικά και προκνημιαία, οίδημα προσώπου και διαταραχή του θυμικού με δυσθυμικά συμπτώματα.

 
Αιτίες

 

Οι αιτίες του υποθυρεοειδισμού είναι ποικίλες, με τις πιο συχνές την αυτοάνοση θυρεοειδοπάθεια και μετά ολική θυρεοειδεκτομή εάν δεν υπάρχει επαρκής υποκατάσταση με λήψη θυροξίνης. Η κλινική εξέταση και η μέτρηση των ορμονών του θυρεοειδούς θα οδηγήσουν στη διάγνωση και στη συνέχεια ο ενδοκρινολόγος θα συμβουλεύσει ως προς την λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

 

Στον υπερθυρεοειδισμό ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί. Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μία υπερμεταβολική κατάσταση και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την ταχυκαρδία ή/και αρρυθμία, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, αυξημένη εφίδρωση, υγρές παλάμες, απώλεια σωματικού βάρους, αύξηση της όρεξης, δυσανεξία στη ζέστη, τρόμος άκρων χειρών, μυϊκή αδυναμία, διάρροια, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, δυσκολία στον ύπνο, ενώ μπορεί να συνυπάρχει οφθαλμοπάθεια με εξόφθαλμο, οιδήματα βλεφάρων, ερυθρότητα στους οφθαλμούς και στα βλέφαρα και άλγος κατά την κίνηση των οφθαλμών.

Διερεύνηση

Για τη διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση και η μέτρηση των ορμονών του θυρεοειδούς και των αντισωμάτων, το υπερηχογράφημα τραχήλου και η εκτίμηση της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας από τον ενδοκρινολόγο όταν αυτή υπάρχει. Η αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να είναι φαρμακευτική, λήψη ραδιενεργού 131Ι ή χειρουργική. Η συζήτηση με τον ενδοκρινολόγο θα οδηγήσει στην κατανόηση της πάθησης αυτής και στην επιλογή της καταλληλότερης αντιμετώπισής της.

ΒΡΟΓΧΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΟΖΟΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ

 

Η πιο συχνή πάθηση που αφορά στη μορφολογία του θυρεοειδούς αδένα είναι η ανεύρεση όζων. Οι όζοι συχνά μπορεί να βρεθούν τυχαία, όπως κατά την εξέταση με Triplex καρωτίδων όπου ο ακτινολόγος θα εντοπίσει την παρουσία τους και θα συστήσει την παραπομπή σε ενδοκρινολόγο. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδούς από τον ίδιο τον ασθενή ή τους οικείους του οπότε και να απευθυνθεί στον ενδοκρινολόγο.

Πηγή: Mayo Clinic News Network
Πηγή: Mayo Clinic News Network