Διάγνωση Καρδιαγγειακών ΠαθήσεωνΟ γιατρός σας θα πραγματοποιήσει την κλινική εξέταση και θα σας ρωτήσει για το ατομικό και οικογενειακό σας ιατρικό ιστορικό Ανάλογα με την κλινική εικόνα και το ιστορικό, μπορείτε να υποβληθείτε σε μία ή περισσότερες τις παρακάτω πρόσθετες εξετάσεις:

 

Ηλεκτροκαρδιογραφημα (ΗΚΓ)


Ένα ΗΚΓ καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα τις καρδιάς που μπορεί να εμφανίζουν παθολογικές καταστάσεις τόσο στον καρδιακό ρυθμό και όσο και στη δομή. Αυτό μπορεί να γίνει όταν βρίσκεστε σε ηρεμία ή κατά τη διάρκεια άσκησης, το οποίο ονομάζεται δοκιμασία κόπωσης (τεστ κόπωσης)

 

Παρακολουθηση Holter

Το Holter είναι μια φορητή συσκευή που καταγράφει συνεχώς την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας, συνήθως για 24 έως 72 ώρες, για την ανίχνευση προβλημάτων καρδιακού ρυθμού που μπορεί να μην εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ενός απλού ΗΚΓ. 

 

24 ωρη καταγραφη πιεσως – ΑΒΡΜ –Holter πιεσης

Η συσκευή ΑΒΡΜ είναι στην ουσία ένα πιεσόμετρο με πολλές δυνατότητες το οποίο όπως και το holter ρυθμού, καταγράφει την αρτηριακή πίεση σε ένα 24ωρο και παρέχει επιπλέον αξιόπιστες πληροφορίες με  περαιτέρω αναλύσεις και στατιστικά στοιχεία – καμπύλες, που βοηθούν τον καρδιολόγο τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. 

 

Triplex καρδιας – Ηχωκαρδιογραφιa

Το Triplex καρδιάς είναι ένα υπερηχογράφημα που πραγματοποιείτε στην περιοχή του στήθους και δίνει στον γιατρό σας μια λεπτομερή εικόνα – πληροφορία της δομής και της λειτουργίας της καρδιάς σας.

 

Δοκιμασια Κοπωσης (τεστ κοπωσης)

Κατά τη διάρκεια μιας δοκιμασίας κοπώσεως σε  διάδρομο ή στατικό ποδήλατο, ο γιατρός παρακολουθεί την αύξηση της καρδιακής σας συχνότητας  με στόχο την ανίχνευση πιθανής στεφανιαίας νόσου. 

 

Δυναμικο Υπερηχογραφημα καρδιας (stress echo)

Το stress echo πραγματοποιείται με άσκηση (σε διάδρομο ή ποδήλατο) ή με χορήγηση ενδοφλέβιου φαρμάκου ώστε να αυξηθεί η καρδιακή συχνότητα όπως στην απλή δοκιμασία κόπωσής με ταυτόχρονη παρακολούθηση με υπερήχους καρδιάς ώστε να αυξηθεί η διαγνωστική εξέταση στην ανίχνευση πιθανής στεφανιαίας νόσου.

 

Στεφανιογραφια – Καρδιακος καθετηριασμος

Χρησιμοποιώντας εικόνες ακτίνων Χ, ο επεμβατικός ιατρός τοποθετεί έναν καθετήρα μέσα σε μια αρτηρία συνήθως στο χέρι σας ή εναλλακτικά στη βουβωνική χώρα, όπου περνάει ο καθετήρας για να φτάσει στο ύψος της καρδιάς. Η χορήγηση σκιαγραφικού που εμφανίζεται σε ακτίνες Χ επιτρέπει στο να απεικονιστεί το αίμα που ρέει στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς και να εκτιμηθούν πιθανές βλάβες αυτών. 

 

Αξονικη στεφανιογραφια

Είναι η μέθοδος της αναίμακτης στεφανιογραφίας με τη χρήση αξονικού τομογράφου. Παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την ανατομία των στεφανιαίων αγγείων χωρίς την ανάγκη καθετηριασμού και αιμοδυναμικού εργαστηρίου. 

 

MRI Καρδιας – Απεικονιση καρδιακου μαγνητικου συντονισμου ή μαγνητικη τομογραφια καρδιας

 

Παρόμοια με τη σάρωση CT, σε αυτή την εξέταση, η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί μαγνήτες για να δημιουργήσει λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς και του θώρακα σας. Πρόκειται για την πιο ενδελεχή εξέταση που προσφέρει πολύ σημαντικό αριθμό πληροφοριών τόσο για τη δομή όσο και για την λειτουργικότητα της καρδιάς.