Παθήσεις Καρδιάς Συνοπτικά

 

 

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ

Πάθηση των αρτηριών της καρδιάς. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων σχετίζονται με την συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες δηλαδή τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως αθηροσκλήρωση (γνωστή και ως σκλήρυνση των αρτηριών) εξαρτάται και από τους παράγοντες κινδύνου. Η «προβληματική» αυτή πλάκα αποτελείται από λίπος, χοληστερόλη, ασβέστιο και άλλες ουσίες που βρίσκονται στο αίμα και δημιουργούν μια τοπική φλεγμονή. Η American Heart Association παρομοιάζει αυτή την συσσώρευση όπως τα προβλήματα υδραυλικών εγκαταστάσεων σε κτίρια. Σκεφτείτε το σχηματισμό υλικού στο εσωτερικό των σωλήνων, με τη διαφορά ότι στις αρτηρίες δεν σχηματίζεται μόνο στα τοιχώματα αλλά και μέσα σ’ αυτές. Με την πάροδο του χρόνου, η πλάκα σκληραίνει και στενεύει τις αρτηρίες σας. Αυτό περιορίζει τη ροή του αίματος στα όργανα και σε άλλα μέρη του σώματός σας. Τελικά, αυτή η στένωση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακόμα και θάνατο.


Υπερταση – υψηλη αρτηριακη πίεση


Συχνά ονομάζεται “σιωπηλός δολοφόνος” (silent killer). Είναι μια από τις κύριες πηγές πολλών προβλημάτων υγείας και μπορεί να μην κάνει «αισθητή» την παρουσία της καθώς σπάνια συνοδεύεται από συμπτώματα. Ωστόσο, η υψηλή αρτηριακή πίεση αναγκάζει την καρδιά σας να δουλέψει πολύ πιο έντονα από ό, τι θα έπρεπε για να κυκλοφορήσει το αίμα στο σώμα. Εν συνεχείκαι με την πάροδο του χρόνου, αυτή η πίεση μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, εξασθένηση ή αύξηση πάχους του καρδιακού μυός.

 

Συμφορητικη καρδιακη ανεπαρκεια


Προοδευτική νόσος όπου οι καρδιακοί μύες συνολικά δεν αντλούν επαρκώς το αίμα που χρειάζονται οι ιστοί και τα όργανα του σώματος όπως θα έπρεπε. «Με τη συστολική καρδιακή ανεπάρκεια», η λειτουργία άντλησης και συστολής της καρδιάς είναι εξασθενημένη. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα του “μειωμένης χαλάρωσης” κατά τη διάρκεια της διαστολικής φάσης.

 

Αρρυθμιες


Ακανόνιστοι καρδιακοί ρυθμοί, (πχ κολπική μαρμαρυγή). Υπάρχουν σε διάφορες μορφές και δύναται να εμφανιστούν όταν επηρεάζεται η ηλεκτρική δραστηριότητα που ρυθμίζει τον καρδιακό παλμό σας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε:

 • μη καλή ρύθμιση ορμονών
 • έμφραγμα του μυοκαρδίου
 • προηγούμενη βλάβη στον καρδιακό ιστό (πχ από παλαιότερο έμφραγμα)
 • υπερτροφία της καρδιάς, σε στενωμένες ή αποφραγμένες αρτηρίες
 • υψηλή αρτηριακή πίεση
 • στο κάπνισμα
 • φάρμακα, ναρκωτικά
 • άγχος
 • άπνοια ύπνου
 • σακχαρώδη διαβήτη 
 • δομικές ανωμαλίες της καρδιάς.

 

Συγγενεις καρδιοπαθειες 


Παθήσεις της καρδιάς από γενετικές αιτίες που έχουν ως αποτέλεσμα οπές στην καρδιά ή και άλλα δομικά προβλήματα που επηρεάζουν την καρδιακή ικανότητα να αντλεί αίμα. Αυτές οι ανωμαλίες συνήθως βρίσκονται πρώιμα – μερικές φορές ακόμη και στην εμβρυική φάση – αλλά και σε όψιμο στάδιο συνήθως κατά την ενηλικίωση.