Διαταραχές Εμμήνου Ρύσεως

Η εμμηνόρροια ή έμμηνος ρύση ή περίοδος είναι η φάση του έμμηνου κύκλου όπου αποβάλλεται το τοίχωμα της μήτρας, το ενδομήτριο. Συγκεκριμένα, ο όρος εμμηνόρροια (περίοδος) αναφέρεται στην φυσιολογική και τακτική αιμορραγία που συνήθως διαρκεί τέσσερις έως επτά ημέρες. Διαταραχές της εμμήνου ρύσεως περιλαμβάνουν εμμηνορρυσιακούς κύκλους που εμφανίζονται σε απόσταση λιγότερο από 21 ή περισσότερο από 35 ημέρες μεταξύ τους, όταν δεν υπάρχουν τρεις ή περισσότεροι συνεχόμενοι εμμηνορρυσιακοί κύκλοι και όταν η εμμηνορρυσιακή ροή είναι πολύ βαρύτερη ή ελαφρύτερη από το συνηθισμένο. Στο ιατρείο CarE MediC διερευνώνται οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και συστήνεται η κατάλληλη αντιμετώπιση.
Παραδείγματα διαταραχής της εμμήνου ρύσεως περιλαμβάνουν:

– Αμηνόρροια: απουσία εμμήνου ρύσεως για διάστημα 90 ημέρες και άνω (εξαιρείται η περίπτωση εγκυμοσύνης, θηλασμού ή εμμηνόπαυσης). Έφηβες κοπέλες που δεν έχουν εμμηναρχή στην ηλικία των 15 ή 16 ετών ή εντός τριών ετών από τη θηλαρχή, θεωρείται επίσης ότι έχουν αμηνόρροια.
– Ολιγομηνόρροια: ασταθής και αραιή έμμηνος ρύση.
– Δυσμηνόρροια: επώδυνη έμμηνος ρύση και εμμηνορροϊκές κράμπες.
– Μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας μπορεί να συμβεί σε διάφορες καταστάσεις όπως: μεγαλύτερη εμμηνορροϊκή ροή, έμμηνος ρύση που διαρκεί περισσότερο από επτά ημέρες και αιμορραγία ή κηλίδες (spotting) μεταξύ των κύκλων, μετά την επαφή ή μετά την εμμηνόπαυση.

ΕΜΜΗΝΟΣ ΡΥΣΗ

Τα αίτια των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως είναι ποικίλα. Τα πιο συνηθισμένα αναφέρονται πιο κάτω:

• Άγχος και τρόπος ζωής. Οι εναλλαγές του σωματικού βάρους, η διατροφή, το κάπνισμα, η υπερβολική άσκηση, τα ταξίδια, οι ασθένειες ή άλλες αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα μιας γυναίκας μπορεί να έχουν αντίκτυπο στον εμμηνορροϊκό κύκλο της.
• Αντισυλληπτικά χάπια. Τα περισσότερα αντισυλληπτικά σκευάσματα περιέχουν ένα συνδυασμό οιστρογόνου και προγεσταγόνου (μερικά περιέχουν μόνο προγεσταγόνο). Οι εναλλαγές λήψης αγωγής και διακοπής της μπορεί να επηρεάσει την εμμηνόρροια. Ορισμένες γυναίκες έχουν μη σταθερό κύκλο ή αμηνόρροια για διάστημα έως έξι μήνες μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών. Επίσης γυναίκες που λαμβάνουν χάπια που περιέχουν μόνο προγεσταγόνο μπορεί να έχουν αιμορραγία μεταξύ των περιόδων.
• Πολύποδες ή ινομυώματα της μήτρας. Αυτά τα μορφώματα είναι συνήθως καλοήθη, αλλά μπορεί να προκαλέσουν βαριά αιμορραγία και πόνο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Τα μεγάλα ινομυώματα είναι ενδέχεται να ασκήσουν πίεση στην ουροδόχο κύστη ή στο ορθό, προκαλώντας δυσφορία.
• Ενδομητρίωση. Το ενδομήτριο αποπίπτει με την έμμηνο ρύση. Η ενδομητρίωση είναι η ύπαρξη ενδομητρικού ιστού εκτός της μήτρας. Συχνά, ο ενδομητρικός ιστός επεκτείνεται στις ωοθήκες ή τις σάλπιγγες, στα έντερα ή άλλα όργανα στο κατώτερο πεπτικό σύστημα και στην περιοχή μεταξύ του ορθού και της μήτρας. Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογική αιμορραγία, κράμπες ή πόνο πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και δυσπαρεύνια.
• Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου. Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα. Η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής ή μέσω επεμβάσεων στο αναπαραγωγικό σύστημα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, ακανόνιστες περιόδους, πόνο στην περιοχή της πυέλου και της κάτω κοιλιακής χώρας, πυρετό, ναυτία, έμετο ή διάρροια.
• Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), οι ωοθήκες παράγουν μεγάλες ποσότητες ανδρογόνων. Στις ωοθήκες σχηματίζονται κύστεις που φαίνονται στο υπερηχογράφημα. Οι ορμονικές μεταβολές μπορεί να αποτρέψουν την ωρίμανση των ωοθυλακίων και επομένως η ωορρηξία διαταράσσεται. Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών η έμμηνος ρύση μπορεί να είναι ακανόνιστη ή και να σταματήσει εντελώς. Η πάθηση σχετίζεται με την παχυσαρκία, την υπογονιμότητα και τον δασυτριχισμό.
• Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Η εμμηνόπαυση (διακοπή της εμμήνου ρύσεως) σε γυναίκες κάτω των 40 ετών. Η κατάσταση αυτή παρατηρείται σε ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία ή/και ακτινοβολία λόγω κακοήθειας και σε γυναικές με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας ή με ορισμένες χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
• Άλλα αίτια:
– Ο καρκίνος της μήτρας ή του τραχήλου
– Φάρμακα όπως τα στεροειδή ή τα αντιπηκτικά
– Παθήσεις π.χ. αιμορραγικές διαταραχές, διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, υποφυσιακές διαταραχές
– Επιπλοκές που συνδέονται με την εγκυμοσύνη π.χ. αποβολή ή έκτοπη κύηση