Διαταραχές υπογονιμότητας
Υπογονιμότητα ορίζεται ως η μη επίτευξη κύσης μετά από ελεύθερες, συχνές επαφές για τουλάχιστον ένα χρόνο. Η αιτία μπορεί να αφορά στη γυναίκα, τον άνδρα ή και ένα συνδυασμό παραγόντων. Στα ιατρεία CarE MediC γίνεται προσεκτική λήψη ιστορικού και διερεύνηση των διαταραχών υπογονιμότητας και ακολούθως δίνονται ιατρικές οδηγίες για την αντιμετώπισή τους.
Ιατρική συμβουλή χρειάζονται γυναίκες με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
– Ηλικία άνω των 35 ετών και ανεπιτυχής προσπάθεια σύλληψης για πάνω από έξι μήνες
– Ηλικία άνω των 40 ετών
– Αραιομηνόρροια ή αμηνόρροια
– Δυσμηνόρροια (οδυνηρή έμμηνος ρύση)
– Γνωστά προβλήματα γονιμότητας
– Ιστορικό ενδομητρίωσης ή φλεγμονώδους νόσου της πυέλου
– Ιστορικό πολλαπλών αποβολών
– Ιστορικό κακοήθειας
Ιατρική συμβουλή χρειάζονται άνδρες με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
– Παθολογικό σπερμοδιάγραμμα
– Ιστορικό προβλημάτων των όρχεων, προστάτη ή σεξουαλικών
– Ιστορικό κακοήθειας
– Μικροί όρχεις ή οίδημα στο όσχεο
– Οικογενειακό ιστορικό υπογονιμότητας
Αίτια υπογονιμότητας σε γυναίκες περιλαμβάνουν:
• Διαταραχές ωορρηξίας, οι οποίες επηρεάζουν την απελευθέρωση των ωαρίων από τις ωοθήκες. Αυτές περιλαμβάνουν ορμονικές διαταραχές όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η υπερπρολακτιναιμία, ο υπερθυρεοειδισμός, ο υποθυρεοειδισμός, η υπερβολική άσκηση, διατροφικές διαταραχές και όγκοι.
• Διαταραχές της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας που συμπεριλαμβάνουν ανατομικές ανωμαλίες του τραχήλου, πολύποδες της μήτρας, μορφολογία της μήτρας. Καλοήθη μορφώματα στο τοίχωμα της μήτρας (ινομυώματα της μήτρας) επίσης μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υπογονιμότητας.
• Σαλπιγγίτιδα. Είναι η φλεγμονή των σαλπίγγων που μπορεί να οφείλεται σε πυελική φλεγμονώδη νόσο, η οποία συνήθως προκαλείται από σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, ενδομητρίωση ή συμφύσεις.
• Ενδομητρίωση. Η ανάπτυξη ενδομητρικού ιστού εκτός της μήτρας, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των ωοθηκών, της μήτρας και των σαλπίγγων.
• Πρωτογενής ωοθηκική ανεπάρκεια (ΠΩΑ). Η διακοπή της εμμήνου ρύσεως πριν την ηλικία των 40 ετών. Η αιτία συχνά παραμένει άγνωστη, ορισμένοι όμως παράγοντες συνδέονται με την πρώιμη εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών του ανοσοποιητικού συστήματος, ορισμένες γενετικές καταστάσεις όπως το σύνδρομο Turner, φορείς του συνδρόμου εύθραυστού Χ και η ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία λόγω κακοήθειας.
• Πυελικές συμφύσεις, ουλώδης ιστός που μπορεί να σχηματιστούν μετά από πυελική λοίμωξη, σκωληκοειδίτιδα, ενδομητρίωση ή χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή ή πυελική χώρα.
• Ο καρκίνος και η θεραπεία αυτού. Ορισμένοι τύποι καρκίνου -ιδιαίτερα καρκίνοι του αναπαραγωγικού συστήματος- μπορεί να επηρεάσουν τη γυναικεία γονιμότητα. Το ίδιο ισχύει και για την ακτινοβολία και χημειοθεραπεία στην οποία υποβάλλονται οι ασθενείς.
Αίτια υπογονιμότητας σε άνδρες περιλαμβάνουν:
• Μη φυσιολογική παραγωγή ή λειτουργία σπερματοζωαρίων λόγω κρυψορχίας, γενετικών ανωμαλιών, προβλημάτων υγείας όπως διαβήτης ή λοιμώξεων όπως χλαμύδια, γονόρροια, παρωτίτιδα ή HIV. Η ύπαρξη κιρσοκήλης μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος.
• Διαταραχή στην διακίνηση του σπέρματος λόγω σεξουαλικών προβλημάτων όπως η πρόωρη εκσπερμάτωση, γενετικά νοσήματα όπως η κυστική ίνωση και μορφολογικά προβλήματα.
• Υπερβολική έκθεση σε ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες και σε ακτινοβολία, το κάπνισμα, η υπέρμετρη λήψη οινοπνευματωδών ποτών, η χρήση μαριχουάνας, αναβολικών στεροειδών και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων, υπέρτασης και κατάθλιψης μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Η συχνή έκθεση σε θερμότητα, όπως η σάουνα ή το υδρομασάζ, μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος και να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος.
• Βλάβες που σχετίζονται με τον καρκίνο και τη θεραπεία του, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοβολίας ή της χημειοθεραπείας.