Skip to content

Holter Ρυθμού – καταγραφή καρδιακήε λειτουργίας – CarE MediC. Η εύρυθμη καρδιακή αγγείακή κατάσταση παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή μας.

 

Αρχικά ελέγχουμε το holter ρυθμού. Στη συνέχεια περνάμε σε μέτρηση ειδικών μονάδων στο CarE MediC. Χόλτερ (Holter) ρυθμού και ταυτόχρονη καταγραφή ειδικών μονάδων.

CarE MediC – Καρδιολόγος Δρ. Χρηστος Μανιώτης, Πόντου 20-22 Χίλτον.

Holter Ρυθμου

TI EINAI

 

Το Holter ρυθμού είναι μια μικρή φορητή συσκευή που παρακολουθεί τον καρδιακό σας ρυθμό, για μία έως δύο ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η συσκευή καταγράφει όλους τους καρδιακούς παλμούς σας.
Στα ιατρεία CarE MediC υπάρχει δυνατότητα καταγραφής με Holter τόσο για 24 όσο και για 48 ώρες με συσκευή 12 απαγωγών.

holter1

ΟΝΟΜΑΣΙΑ


Η συσκευή Holter αναπτύχθηκε στο Holter Research Laboratory της Helena Montana από τους πειραματικούς φυσικούς Norman J. Holter και Bill Glasscock, οι οποίοι άρχισαν να εργάζονται στη ραδιοτηλεμετρία το 1949. Εμπνευσμένοι από μια πρόταση του καρδιολόγου Paul Dudley White στις αρχές της δεκαετίας του 1950, τροποποίησαν την έρευνα προς την ανάπτυξη μιας φορητής συσκευής παρακολούθησης της καρδιάς. Η συσκευή Holter βγήκε στην παραγωγή το 1962.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ


Η συσκευή Holter ενδείκνυται συνήθως μετά από κλινική καρδιολογική εξέταση και ΗΚΓ, ειδικά αν το τελευταίο δεν παρέχει στον ιατρό σας αρκετές πληροφορίες για την κατάσταση του ρυθμού της καρδιάς.
Οι πληροφορίες που έχουν ληφθεί στην συσκευή Holter ανακτώνται μέσω ενός ειδικού λογισμικού για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα με τον καρδιακό ρυθμό. Εφόσον η τυπική παρακολούθηση Holter δεν καταγράψει ακανόνιστο ή παθολογικό καρδιακό παλμό, ενώ υπάρχει μεγάλη κλινική υποψία γι’αυτό, μπορεί να προταθεί φορητή συσκευή ανίχνευσης αρρυθμιών, η οποία μπορεί να λειτουργήσει κατ’ επίκληση, δηλαδή όποτε εσείς αισθανθείτε το σύμπτωμα για το οποίο απευθυνθήκατε στον καρδιολόγο. Ορισμένες προσωπικές συσκευές, όπως τα έξυπνα ρολόγια, προσφέρουν συχνά παρακολούθηση της καρδιακής συχνότητας και σπανιώς του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. 

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΤΟ HOLTER


Εάν υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα καρδιακού προβλήματος, όπως ακανόνιστο καρδιακό παλμό (αρρυθμία) ή ανεξήγητη και αιφνίδια απώλεια αισθήσεων (λιποθυμία), αρχικά πραγματοποιείται ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ωστόσο, αρκετές φορές ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα δεν ανιχνεύει όλες τις παθολογίες στον καρδιακό ρυθμό σας, καθώς διαρκεί για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Εάν τα συμπτώματα και τα σημεία σας παραπέμπουν σε έναν «περιστασιακό» ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό που μπορεί να αναπαράγει τα συμπτώματα σας, ο ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει την τοποθέτηση Holter το οποίο έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ανιχνεύσει ανωμαλίες-αρρυθμίες στον καρδιακό ρυθμό σε σχέση με το ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Ο ιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει Holter εάν έχετε κάποια καρδιακή πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο ενός μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού για μια ή δύο μέρες, ακόμα και αν δεν έχετε παρουσιάσει συμπτώματα παθολογικού καρδιακού παλμού.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ HOLTER


Χρειάζεται καθαρή και σχετικά λεία επιφάνεια της θωρακικής περιοχής πριν την τοποθέτηση του Holter καθώς για 24 ή 48 ώρες στην περιοχή θα υπάρχουν ηλεκτρόδια και αυτοκόλλητα σύνδεσης του θώρακα με αυτά. Οι περισσότερες συσκευές δεν μπορούν να αφαιρεθούν και πρέπει να διατηρούνται στεγνές κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.
Ο ιατρός ή ο βοηθός θα τοποθετήσει τα ηλεκτρόδια στο στήθος σας. Για τους άνδρες, μια μπορεί να υπάρξει καλλωπισμός. Εν συνεχεία θα συνδεθούν τα ηλεκτρόδια με τη συσκευή εγγραφής και θα τοποθετηθεί με σωστό τρόπο η συσκευή ώστε να μπορεί να καταγράφει τα δεδομένα που μεταδίδονται από τα ηλεκτρόδια. Η συσκευή εγγραφής είναι περίπου το μέγεθος ενός μικρού κινητού τηλεφώνου.
Αφού τοποθετηθεί και έχετε λάβει οδηγίες για το πώς να την διατηρείται πάνω σας, συνεχίζετε τις κανονικές σας δραστηριότητες.

ΟΣΟ ΤΟ ΦΟΡΑΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ


Δεν υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι από τη χρήση μιας συσκευής Holter πέραν από έναν πιθανό ερεθισμό του δέρματος στα σημεία όπου τοποθετήθηκαν τα ηλεκτρόδια. Ωστόσο, το Holter δεν πρέπει να βραχεί. Η καταγραφή δεν επηρεάζεται συνήθως από άλλες ηλεκτρικές συσκευές. Παρόλαυτά, αποφύγετε τους ανιχνευτές μετάλλων, τους μαγνήτες, τους φούρνους μικροκυμάτων, τις ηλεκτρικές κουβέρτες, τις ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές και τις οδοντόβουρτσες, επειδή αυτές οι συσκευές μπορούν να διακόψουν το σήμα από τα ηλεκτρόδια προς τη συσκευή. Επίσης, προληπτικά κρατήστε τα κινητά τηλέφωνα τουλάχιστον 6 ίντσες από την οθόνη για τον ίδιο λόγο.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ;

Η παρακολούθηση του Holter είναι ανώδυνη και μη επεμβατική. Μπορείτε να κρύψετε τα ηλεκτρόδια και τα καλώδια κάτω από τα ρούχα σας και μπορείτε να φορέσετε τη συσκευή εγγραφής στη ζώνη σας ή να συνδέσετε έναν ιμάντα. Μόλις αρχίσει η καταγραφή, μην αφαιρέσετε την συσκευή Holter σε καμία περίπτωση αν δεν είναι αναγκαίο και θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη, ακόμα και όταν κοιμάστε.

ΑΛΛΑΖΩ ΤΗ ΡΟΥΤΙΝΑ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΦΟΡΑΩ HOLTER;

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις καθημερινές σας συνήθεις και δραστηριότητες. Ο ιατρός σας θα σας πει πόσο καιρό θα χρειαστεί να την φοράτε. Μπορεί να είναι από 24 έως 48 ώρες, ανάλογα με την υποκείμενη κατάσταση ή αναλόγως πόσο συχνά έχετε συμπτώματα. Αν επιθυμείτε μπορείτε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο για όλες τις καθημερινές σας δραστηριότητες, ενώ φοράτε το Holter. Γράψτε τι δραστηριότητες κάνετε και πότε ακριβώς τις κάνετε. Επίσης γράψτε τυχόν συμπτώματα που έχετε ενώ φοράτε τη συσκευή, όπως πόνος στο στήθος, δυσπνοια ή αίσθημα παλμών. Ο ιατρός σας μπορεί να αντιστοιχίσει τα δεδομένα από το καταγραφικό του Holter με το ημερολόγιό σας, που δίνει επιπλέον πληροφορίες και μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Ο ιατρός σας θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα της παρακολούθησης με Holter. Οι πληροφορίες από το Holter μπορεί να αποκαλύψουν ότι έχετε μια καρδιακή πάθηση (συνήθως αρρυθμία) ή μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις για να μάθετε από που προέρχονται τα συμπτώματά σας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιατρός σας μπορεί να μην είναι σε θέση να διαγνώσει την κατάστασή σας βάσει των αποτελεσμάτων του Holter, ειδικά αν δεν είχατε ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια της καταγραφής.