Βραδυκαρδία

ΟΡΙΣΜΟΣ

Η βραδυκαρδία είναι ένας ασυνήθιστα αργός καρδιακός ρυθμός με συχνότητα κάτω από 60 παλμούς ανά λεπτό (bpm). Οι κανονικοί παλμοί της καρδιάς είναι μεταξύ 60 και 100 ανά λεπτό. Ωστόσο, βραδυκαρδία ακόμα και  50 παλμούς ανά λεπτό, μπορεί να είναι φυσιολογική σε αθλητές και άλλους ανθρώπους που είναι σωματικά δραστήριοι. Σε αυτούς  η τακτική σωματική άσκηση βελτιώνει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα αποτελεσματικά, με λιγότερες καρδιακές συστολές και να καλύπτουν τις ανάγκες του σώματος.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 

Όπως αναφέρθηκε και στις αρρυθμίες γενικά, υπό κανονικές συνθήκες, το ηλεκτρικό ερέθισμα για κάθε χτύπο της καρδιάς προέρχεται από τον φλεβόκομβο της καρδιάς. Είναι ο φυσικός βηματοδότης που βρίσκεται στο άνω τμήμα του δεξιού κόλπου. Από τ0ν φλεβόκομβο, το ηλεκτρικό ερέθισμα “ταξιδεύει” ως τον κολποκοιλιακό κόμβο  ή “AV node – AVN”, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των κόλπων. Στη συνέχεια μεταφέρεται μέσα από το δεμάτιο του His (μια σειρά τροποποιημένων μυϊκών καρδιακών ινών που βρίσκονται μεταξύ των κοιλιών) και από εκεί το ερέθισμα εισέρχεται στους μυς των κοιλιών. Αυτό προκαλεί τη συστολή τους και παράγεται ο παλμός  της καρδιάς.

 

ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑ ΩΣ ΑΡΡΥΘΜΙΑ

Σε άλλες περιπτώσεις, βραδυκαρδία μπορεί να είναι μια μορφή καρδιακής αρρυθμίας, μία ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού. Καρδιακή αρρυθμία μπορεί να προκαλείται από ένα πρόβλημα στο φλεβόκομβο, ή μπορεί να σχετίζεται με κάποια διαταραχή του ερεθίσματος  μέσω του AVΝ και του δεματίου του His. Βραδυκαρδία μπορεί να συμβεί και σε τοξικά επίπεδα ορισμένων φαρμάκων, όπως διγοξίνη (digoxin) και ναρκωτικά. Επίσης, βραδυκαρδία προκαλείται μερικές φορές από παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων προπρανολόλη (Inderal), ατενολόλη (Tenormin), μετοπρολόλη (lopresor), σοταλόλη (sotalol), βεραπαμίλη ( Isoptin) και διλτιαζέμη (Tildiem). Βραδυκαρδία επίσης συμβαίνει σε μερικούς ανθρώπους που έχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις που δεν σχετίζονται με την καρδιά, όπως:

  • Aφύσικα χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός)
  • Μια ασυνήθιστα χαμηλή θερμοκρασία σώματος (υποθερμία)
  • Ένα πολύ υψηλό επίπεδο καλίου στο αίμα
  • Η νόσος του Lyme
  • Τυφοειδής πυρετός

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η βραδυκαρδία μπορεί να προκαλέσει ζάλη, αδυναμία, τάσεις λιποθυμίας. Εάν η βραδυκαρδία  προκαλείται από μια ασθένεια, θα υπάρξουν επιπλέον συμπτώματα που είναι ειδικά για την ασθένεια αυτή. Για παράδειγμα, τα άτομα των οποίων η βραδυκαρδία οφείλεται σε σοβαρό υποθυρεοειδισμό μπορεί επίσης να έχει δυσκοιλιότητα, μυϊκές κράμπες, αύξηση βάρους, πολύ ξηρό δέρμα, μαλλιά λεπτά και ξηρά, ευαισθησία σε χαμηλές θερμοκρασίες και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ο ιατρός σας θα σας ρωτήσει για το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, καρδιακές αρρυθμίες και λιποθυμία. Επίσης θα επανεξετάσει τα τρέχοντα συμπτώματά και το ατομικό σας ιατρικό ιστορικό, συμπεριλαμβανομένου και της χρήσης των φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν βραδυκαρδία.

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο ιατρός σας θα ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό και και το σφυγμό σας. Για την περαιτέρω αξιολόγηση της βραδυκαρδίας θα πραγματοποιηθεί ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Ωστόσο, ορισμένες μορφές της βραδυκαρδίας έρχονται και παρέρχονται, και ένα ΗΚΓ  ιατρείου μπορεί να είναι φυσιολογικό. Σε αυτή τη περίπτωση, είναι πιθανή η χρήση HOLTER ρυθμού. Ο ασθενής καταγράφεται με ένα φορητό μηχάνημα ΗΚΓ   (Holter) συνήθως για 24 ώρες. Αν τα συμπτώματά σας είναι σπάνια, μπορείτε να το φορέσετε  για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης,  μπορεί να είναι απαραίτητες και άλλες εξετάσεις για να ελεγχθούν ασθένειες που μπορεί να έχουν προκαλέσει βραδυκαρδία. Για παράδειγμα, αν έχετε συμπτώματα και φυσικά σημεία του υποθυρεοειδισμού, ο ιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για να μετρηθούν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και της TSH (ορμόνη της υπόφυσης που διεγείρει το θυρεοειδή). Mπορεί επίσης να ζητηθούν εξετάσεις αίματος για χοληστερίνη και ηπατικών ενζύμων, τα οποία συχνά είναι αυξημένα σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.

 

ΑΝΑΜΕΝΟΜΣΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Η διάρκεια μια βραδυκαρδίας εξαρτάται από την αιτία της. Για παράδειγμα, η κανονική βραδυκαρδία σε ένα καλά εκπαιδευμένο αθλητή θα διαρκέσει για όσο διάστημα ο αθλητής διατηρεί το συνηθισμένο επίπεδο του σωματικής άσκησης.  Ορισμένες μορφές της βραδυκαρδίας που προκύπτουν από καρδιακές αρρυθμίες μπορεί να θεραπευτούν με ένα μόνιμο βηματοδότη.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ 

Υπάρχουν γενικές κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη κάθε μορφής βραδυκαρδίας. Όταν η βραδυκαρδία εμφανίζεται ως παρενέργεια της φαρμακευτικής αγωγής, το πρόβλημα μπορεί να προληφθεί με την αλλαγή είτε του φαρμάκου είτε με  τη μείωση της δόσης του.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στις περισσότερες περιπτώσεις, βραδυκαρδία σε υγιείς καλά εκπαιδευμένους αθλητές δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται. Στην πραγματικότητα, στους περισσότερους ανθρώπους, η βραδυκαρδία δεν απαιτεί θεραπεία, εκτός αν οι ασθενείς έχουν συμπτώματα που σαφώς οφείλονται σε αργό καρδιακό παλμό. Οι συνθήκες που παράγουν βραδυκαρδία που απαιτούν θεραπεία είναι:

  • Οι καρδιακές αρρυθμίες που προκύπτουν από δυσλειτουργία του φλεβοκόμβου. Σε άτομα με συχνά, σοβαρά συμπτώματα δυσλειτουργίας του φλεβοκόμβου, η κύρια θεραπεία είναι συνήθως ένας μόνιμος βηματοδότης
  • Οι καρδιακές αρρυθμίες που προκύπτουν από προβλήματα στον AVΝ. Σε άτομα με προβλήματα AV κόμβο, το πέρασμα των ερεθίσματος μπορεί να μπλοκαριστεί σε διαφορετικούς βαθμούς. Μερικοί ασθενείς με χαμηλού βαθμού κολποκοιλιακό αποκλεισμό (τύπου Ι) δεν χρειάζονται θεραπεία. Άλλοι μπορούν απλά να παρακολουθούνται με συχνά ΗΚΓ, ειδικά αν δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και να έχουν ένα ρυθμό της καρδιάς που είναι κατάλληλος για τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Άτομα με την πιο σοβαρή μορφή του AV block (που ονομάζεται τρίτου βαθμού κολποκοιλιακός αποκλεισμός) μπορούν λάβουν βηματοδότη.
  • Υποθυρεοειδισμός. Ο Υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται με δόσεις αντικατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών
  • Η νόσος του Lyme. Η θεραπεία με αντιβιοτικά καθαρίζει τη μόλυνση και τη βραδυκαρδία

 

ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΤΕ ΙΑΤΡΟ

Καλέστε το ιατρό σας εάν ο σφυγμός σας είναι μικρότερος από 60 παλμούς ανά λεπτό.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν συνοδεύεται με ζάλη, αδυναμία, έλλειψη ενέργειας ή τάσεις λιποθυμίας.

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Σε καλά προπονημένους  αθλητές με κανονική βραδυκαρδία, ο χαμηλός καρδιακός ρυθμός είναι συχνά ένα σημάδι της καλής υγείας. Σε άλλους ανθρώπους με βραδυκαρδία, η προοπτική εξαρτάται από την υποκείμενη διαταραχή. Για παράδειγμα, η πρόγνωση είναι συνήθως καλή σε άτομα με υποθυρεοειδισμό, αφού η θεραπεία με θυρεοειδικές ορμόνες μπορεί να ανακουφίσει από την βραδυκαρδία και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα ορμονών. Η πρόγνωση για τα άτομα με τρίτου βαθμού κολποκοιλιακό αποκλεισμό ήταν κακήν παλαιότερα, με το 50% των ασθενών πεθαίνουν μέσα σε ένα χρόνο από τη διάγνωση. Τώρα, όμως, η διαθεσιμότητα των μόνιμων βηματοδοτών έχει βελτιώσει την πρόγνωση.